De wereld verandert, wordt veel digitaler en de politie onderschept encrypted communicatie. De toenemende digitale criminaliteit leidt tot nieuwe opsporingstechnieken en dat vraagt om vernieuwing en aanpassing van het proces-verbaal. Team Cybercrime van de Eenheid Midden-Nederland zoekt dan ook een dossiervormer: een juridische schrijver die aan de slag gaat met de nieuwe technieken die we ontwikkelen en dat goed kan verwoorden in het proces-verbaal.
Specificaties vacature
Locatie(s):
Organisatieonderdeel:
Vakgebied(en):
Niveau:
Wat ga je doen?
Als dossiervormer ben je de spin in het web in opsporingsonderzoeken. Dossiervorming is immers de kern van vervolgen. Je zorgt voor de totstandkoming van het onderzoeks-/procesdossier, dat uiteindelijk tijdens een terechtzitting wordt gebruikt ten behoeve van de berechting van een verdachte. In het dossier beschrijf je de feiten en omstandigheden op logische en overzichtelijke wijze, worden op logische en overzichtelijke wijze de bewijsmiddelen gepresenteerd en de ingezette opsporingsmiddelen juridisch verantwoord. Op basis van het dossier kan de rechter een helder en goed oordeel vellen over het wel of niet gepleegde strafbare feit.
Jij gaat de volgende werkzaamheden uitvoeren:
- in het informatieproces bewaak en beoordeel je de voortgang en de kwaliteit van de werkzaamheden die je collega’s verrichten, bijvoorbeeld het schrijven van de processen-verbaal;
- je ziet toe op een tijdige, administratief zorgvuldige en complete inzending van het procesdossier naar het Openbaar Ministerie;
- in samenspraak met de teamleiding adviseer en rapporteer je aan de officier van justitie;
- je signaleert en analyseert knelpunten in de afstemming van politiële en justitiële (administratieve) werkprocessen en je informeert en adviseert het team en het Openbaar Ministerie hierover;
- je adviseert over nieuwe instrumenten, methoden en technieken binnen het vakgebied dossiervorming en begeleidt collega’s bij de toepassing hiervan. Dit doe je onder andere door het geven van voorlichting, ook op digitaal gebied;
- je signaleert kansen in de ontwikkeling van de processen-verbaal. Je gaat actief op zoek naar verbeteringen aan de zijde van de politie, maar je gaat ook in gesprek met het Openbaar Ministerie;
- je bent alert op de nieuwe digitale technieken die worden toegepast bij onze opsporing, maar ook op die van de criminelen en vertaalt die nieuwe digitale technieken naar het proces-verbaal. Je gaat actief aan de slag met die nieuwe digitale technieken en je stimuleert de kennisontwikkeling die nodig is.
Waar ga je werken?
Team Cybercrime is een operationeel opsporingsteam dat zelfstandig volledige opsporingsonderzoeken draait. Binnen het team werken we in multidisciplinaire teams van rechercheurs en specialisten, die zich gezamenlijk richten op vooral georganiseerde nationale- en internationale cybercrime. De onderzoeken richten zich onder andere op phishing, ransomware, BEC-fraude of DDoS aanvallen. Dit wordt gedaan door middel van opsporingsonderzoeken, maar ook het aan de voorkant, veelal samen met partners, verstoren of stoppen van criminele processen.
Wie ben jij?
Jij bent een creatieve, analytische collega die de Nederlandse taal goed beheerst en die beschikt over een uitstekende schrijfvaardigheid. Je bent in staat om grote hoeveelheden (digitale) informatie krachtig, kort en bondig samen te vatten. Nauwkeurig werken is voor jou vanzelfsprekend, de kwaliteit van je werk is hoog. Door je enthousiasme krijg je mensen mee, waarbij je gevraagd en ongevraagd advies geeft.
Daarnaast heb je:
- een hbo-diploma (bachelor) bij voorkeur een juridische opleiding of op het gebied van journalistiek of criminologie;
- affiniteit met digitale technieken en ontwikkelingen;
- relevante werkervaring op het terrein van (complexe) dossieropbouw;
- relevante juridische kennis.
Wat wij bieden
De standplaats is Utrecht Er is ruimte voor 1fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.
Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.
Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.
Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:
- een bruto maandsalaris van minimaal € 2.832,- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
- 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
- goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.
Interesse?
Bel of mail met Floris Spinder (06 - 18 64 48 83, floris.spinder@politie.nl) als je meer informatie over de functie wilt hebben.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure mail je met Ostar Roozenbeek, IT-recruiter (ostar.roozenbeek@politie.nl).
Solliciteer uiterlijk 4 december 2023 via de sollicitatiebutton.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Wat verder belangrijk is
- Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
- Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.
- De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.
$ads={1}